45/2021 - Vuosijuhlien Q&A

10.11.2021

Lapikkaan 45+1 vuosijuhliin on enää 17 päivää. Vujutoimikunnalla on ollut valtava kiire juhlien järjestämisen parissa, mutta onneksemme heiltä liikeni aikaa vastailla muutamiin teidän esittämiin kysymyksiin koskien vuosijuhlien etikettiä. 

Pukukoodi? Miten AJ-nauhoja käytetään?

Vuosijuhla on ainejärjestömme arvokkain juhla, joten ehdottomasti sopivin asuste juhliin on tumma juhlapuku miehillä. Naiset pukevat yleensä yllensä täyspitkän juhlapuvun. Vuosijuhlilla saa kantaa ansaitsemiaan kunniamerkkejä. Kunniamerkkien paikka on rinnan vasemmalla puolella. Miehet kantavat ainejärjestönauhaa oikealta olkapäältä rinnan yli alas vasemmalle. Puvun kanssa nauha jää takin alle, mutta kravatin päälle. Naisten ainejärjestönauha taitellaan yleensä ruusukkeeksi ja asetetaan juhlapuvun vasemman rintamuksen päälle. Ruusuke ei saisi koskettaa paljasta ihoa. Ylioppilaskunnan nauha on aina ylimpänä. Ps. ainejärjestönauhojen myyntiä on luvassa myöhemmin!

Etiketin rikkomisesta on turha huolehtia. Parempi seppäläkään ei auta, mikäli sen kantaja ei osaa käyttäytyä arvokkaasti.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin muistaa nauttia juhlasta ja hyvästä seurasta!

Helman pituus mekoissa? Mikä on sopivaa ja mikä ei sitten ollenkaan?

Jos oikein tarkkoja halutaan olla niin, iltapuvun tulisi ylettyä nilkan ulkosyrjässä olevaan luuhun asti. Muuten pukujen suhteen vallitsee vapaus valita mieluinen juhlapuku. Ehkä bilemekko ei ole sopivin asuste vuosijuhlien arvokkuuteen nähden.

Onko hintansa väärti?

Todellakin! Vuosijuhlat ovat Talvipäivien ohella sellainen tapahtuma, mikä kannattaa kokea vähintään kerran opiskeluvuosien aikana. Vuosijuhlilla juhlitaan rakasta ainejärjestömme pitkää taivalta. Lämminhenkisyys ja yhteenkuuluvuuden tunne ovat vahvasti läsnä vujuilla. Vujut tietenkin sisältävät erittäin makoisaa ruokaa ja hulvattomia esityksiä sekä kyynelkanavia rikkovia puheita.

Mitkä on vujukorvat?

Vujukorvat ovat eräänlainen asuste, joka puetaan illan aikana ylle. Vujukorvat taitellaan serveteistä. Nämä hassunhauskat korvat ovat keskeinen ja odotettu osa vuosijuhlien pitkäaikaisia perinteitä.

Syödäänkö silliksellä silliä?

Sillikselle voi halutessaan tuoda silliä, jos siltä tuntuu! Akateeminen sillisaamiainen on myös vanha perinne, joka kulkee vuosijuhlien mukana vuodesta toiseen! Sillikselle tullaan yleensä (hieman) darrassa, mutta se ei menoa haittaa. Dresscode sillikselle on haalarit. Silliksellä tavataan äpöstää darrasafkaa ja nautitaan yhdessäolosta sekä muistellaan eilistä iltaa. Saunomismahdollisuus on pyritty järjestämään yönpolttamille juhlijoille, jotta saadaan raikastettua oloa. Silliksellä voi myös olla jotain ohjelmaakin luvassa 😉

Onko jotai tiettyjä sääntöjä, kuten vaikka sitseillä?

Kunnioitettu juhlavieras ei tietenkään missään nimessä myöhästy juhlista. Vuosijuhlat ovat pönötysjuhla, joten juhlapaikalle ei sovi tulla tillintallin, koska juhlien arvokkuus täytyy pitää mielessä. Varsinaisia sen erikoisempia sääntöjä ei ole. Istumapaikat ovat jokaiselle juhlijalle mietitty ennalta. Kutsuvieraat ja järjestöt yleensä tapaavat tuoda mukanaan tervehdyksen, jonka vastaanottaa istuva hallitus. PJ:n puhe on yksi illan odotetuimmista ohjelmanumeroista!

- Valdemaisteri & vujutoimikunta

Kuvat ovat vuoden 2018 vuosijuhlilta, kurkkaa lisää tunnelmointeja kuva-arkistomme syövereistä!