15/2020 Wihérpeukalon winkkéjä!

08.04.2020

Hellurei!


Nyt kun kaikki (toivottavasti) pysyvät kodeissaan, on hyvin aikaa antaa enemmän huomiota omille rakkaille viherkasveille, joita allekirjoittaneelta löytyy lukuisia kotoa. Viherkasvien kasvukausi alkaa maalis-huhtikuun taitteessa eli on juuri alkanut. Tämä tarkoittaa sitä, että viherkasveille vaihdetaan uusi tuore multa sekä aloitetaan ravinteiden antaminen. Ravinteita annetaan viherkasveille syksyyn saakka.

Aloitetaan mullan vaihdosta. Mullan vaihdon yhteydessä viherkasvi kannattaa tarpeen vaatiessa vaihtaa isompaan ruukkuun. Isomman ruukun tarpeen huomaat siitä, että juuristo on kasvanut ja se on mahdollisesti jopa vienyt kaiken tilan mullalta. Osa viherkasveista kuitenkin viihtyy pienissä ruukuissa. Tästä hyvä esimerkki on palmuvehka, joka erään vinkin mukaan kannattaa vaihtaa isompaan ruukkuun vasta sitten kun edellinen menee halki.


Itse olen käyttänyt multana ihan perus markettien viherkasvimultaa, mutta tulevan mullan vaihdon yhteydessä ajattelin kokeilla itse valmistettua multasekoitetta, johon suunnittelin laittavani tavallista viherkasvimultaa, kookoskuitua sekä perliittiä tai ruukkusoraa. Markettien mullat imevät usein vettä liikaa itseensä ja ovat tästä syystä usein kasvien juurille liian märkiä.

Mullan vaihdon yhteydessä voi napsia kasvista pistokkaita ja laittaa veteen juurtumaan

Seuraavaksi ravinteet. Ravinteita annetaan viherkasveille usein ainoastaan niiden kasvukauden aikana. Kasvukausi kestää yleensä maalis-huhtikuun vaihteesta syys-lokakuun vaihteeseen. Ravinteita on olemassa paljon erilaisia ja niitä pystyy myös itse valmistamaan. Itse olen kuitenkin tyytynyt lähimarkettien valikoimaan, joka on yllättävänkin kattava. Aikaisemmin olen käyttänyt Substralin kasviravinnetta, jota sekoitetaan kasteluveden mukaan kerran viikossa. Viime keväänä kuitenkin siirryin Substralin kasviravinnepuikkoihin. Puikko laitetaan mullan sekaan, ja uusi puikko tarvitsee laittaa vasta 2kk päästä. Itse aion jatkossakin suosia näitä ravinnepuikkoja, koska silloin ei tarvitse ravinteista huolehtia niin usein.


Muita vinkkejä:


  1. Useat kasvit pitävät kosteasta huoneilmasta, joka valitettavan usein on liian kuiva. Tästä syystä kannattaakin sumutella viherkasveja. Itse vien kasvit parin viikon välein suihkuun, jossa sumuttelen niitä oikein kunnolla.
  2. Jos olet lähdössä matkoille, eikä kukaan pääse kasteleman kasvejasi, ei hätää! Kastelujärjestelmä hoitaa kastelun puolestasi. Tarvitset ainoastaan lankaa ja astian. Itse olen käyttänyt makramee-lankaa ja letittänyt siitä naruja. Laita narun toinen pää vedellä täytettyyn astiaan ja toinen pää syvälle multaan. Kasvi imee itse vettä narun avulla. Tämä on myös toimivaksi todettu!
  3. Kastelupallot! Jos kastelu tuppaa unohtumaan, on olemassa erilaisia kastelupalloja, jotka täytät vedellä ja tökkäät ruukkuun. Kasvi imee pallosta itse vettä, eikä sinun tarvitse itse kastella kasvia. Kunhan muistat täyttää pallon aina kun se on tyhjä.
  4. Rovaniemen paras kukkakauppa on ehdottomasti Kukkatupa. Kukkatupa sijaitsee keskustassa Ainonkadulla. Kukkatuvassa on usein todella hyviä tarjouksia, jo valmiiksi edullisista hinnoista! 6/5, vahva suositus!
Viime kesän kastelujärjestelmä
Viime kesän kastelujärjestelmä

Tässä vielä helppohoitoisia viherkasveja, jotka pysyvät hengissä, vaikka hiukan laiminlöisi hoitoa: Kultaköynnös, hopealehti, palmuvehka (tarvitsee kastelua hyvin harvoin) sekä peikonlehti. Nämä edellä mainitut sitkeät sissit eivät hetkahda edes Rovaniemen pimeistä talvista!

Super helppohoitoinen hopeaköynnös
Super helppohoitoinen hopeaköynnös

Suosittelen myös kaikkia viherkasveista yhtään kiinnostuneita liittymään Facebookissa Huonekasvit-ryhmään. Ryhmästä saa kultaakin arvokkaampia vinkkejä kasvien hoitoon, voi käydä pistokasvaihtoa- ja kauppaa sekä saa tarvittaessa apua!


-Oman elämänsä hortonomi, viherpeukalo Wirén