44/2018 – Olutblogi: Perinteikkäitä pintahiivaoluita pimeneviin syysiltoihin
Käsityöoluiden ystävä ja amatööri olutmaistelija perkaa panimotuotteita kirjottaen niistä selkeän ymmärrettävästi. Blogi on kurkistus oluiden moniulotteiseen maailmaan ja sopii erityisesti niille, jotka haluavat oppia maistelemaan mallasjuomia muutenkin kuin vain Pohjanmaan kautta.
Viime helmikuussa järjestettiin ensimmäistä kertaa Lapikkaan tasting-ilta. Maistielimme kotimaisia pienpanimo-oluita progen säestyksellä seurapelejä pelaillen. Ensi vuonna tasting saa jatkoa ja voipi olla, että maisteluhetkiä tullaan näkemään hieman useammin kuin vain kerran vuodessa, ken tietääkään.
Näin tummenevaan syksyyn sopivan oivallisesti maultaan tummemmat ja voimakkaammat oluet. Ystäväni antoivat minulle syntymäpäivälahjaksi kaksi uutta tuttavuutta, jotka ovat nyt testissä.
Fuller's Vintage Ale 2018 8,5% Englanti
Tyyliltään olut on English Strong Ale. Ale tarkoittaa pintahiivaolutta, jossa käymisprosessissa hiiva nousee pintaan. Vastaavasta pohjahiivaoluissa (lager) hiiva painuu astian pohjalle. Ale-oluilla on pitkä historia, joiden perinteitä vaalitaan. Englantilaistyyppiset alet ovat usean hedelmäisiä ja tummempia. Alkoholipitoisuus voi olla mieto tai hyvinkin vahva, kuten tässä tapauksessa.
Olut on väriltään punertavaa ja tuoksuu toffeiselle. Maku on sopivan makea ja pehmeä. Humalointi on raikkaan kevyt. Pitkästä kypsymisestä huolimatta tämä Britteinsaarilta tuotu kuluvan vuosikerran perinneale on varteenotettava vaihtoehto tottumattomallekin maistelijalle, eikä voimakkuus puske lävitse. Sopii nautittavaksi saunan jälkeen täysjyväpaahtoleivän ja keitettyjen kananmunien kanssa.
3,5/5
Pyynikin Bourbon barrel aged imperial stout 13% Suomi
Stout on hyvin tumma pintahiivaoluttyyppi. Oluen maltaat ovat paahteisia ja maultaan olut on hyvin voimakas. Imperial stout juurtaa juurensa keisarilliseen Venäjään, jonne juomaa englannista vietäessä oluesta piti tehdä hyvin vahvaa, jotta se säilyisi pitkän matkan aikana. Perusoluihin tottuneille on helpompaa aloittaa kevyemmistä stouteista.
Tamperelainen Imperial stout on tosiaan hyvin vahvaa, mutta makeaa. Tuoksu on siirappinen. Mausta löytyy suklaata ja kahvimaisuuttakin. Suutuntuma on vähän sellainen, että kyseessä voisi olla jokin muu alkoholityyppi, kuten likööri. Olut on parhaimpia maistamiani tyylinsä edustajia. Sopii hyvin päivän urheilusuoritusten jälkeen kotona nautittavaksi väli- tai iltapalaksi banaanin tai muun makean kera.
4,5/5
- Vili
Lisää tietoa oluttyypeistä: https://www.panimoliitto.fi/juomat/olut/oluttyypit/